Sladkostikteré sizamilujete

bonbon bonbon bonbon bonbon

5 největších mýtů o čokoládě

Každý z nás zřejmě někdy slyšel zaručené pravdy o čokoládě. Některé zvěsti v sobě mají ukryté zrnko pravdy, jiné patří do světa mýtů a pověstí. Jak se v nich ale vyznat? V dnešním článku rozebereme pět největších mýtů o čokoládě a podíváme se na to, zda je na nich něco pravdivého.

1. Čokoláda způsobuje zubní kaz

Čokoláda sama o sobě nemůže za tvorbu zubního kazu. Pokud se v ní ovšem nachází vysoké procento cukru, ten už jistý vliv na zdraví vašich zubů mít může. Zubního kazu se ale nemusíte bát, pokud si po konzumaci čokolády vždy pečlivě vyčistíte zuby a budete si ji dopřávat v rozumném množství a hlavně ve vysoké kvalitě.

2. Po čokoládě se tloustne

Jak po které. Levnější a méně kvalitní čokolády často kakaovou složku nahrazují přebytečným cukrem, u nich tedy žádné hubnoucí zázraky nečekejte. Nicméně u kvalitních čokolád s alespoň 70 % kakaa můžete svým hubnoucím snahám dokonce trochu napomoct. Hořká čokoláda totiž potlačuje chuť na sladké, zároveň vám stačí mnohem menší kousek, abyste se cítili sytí. Jedna studie dokonce ukázala, že pokud si dáte kostičku hořké čokolády před jídlem, potlačíte tím chuť na přeslazené a nezdravé jídlo.

3. Čokoláda pochází ze Švýcarska

O švýcarské čokoládě se říká, že je jednou z nejlepších na světě. Pokud je nejlepší, musela mít zároveň nejdelší čas na to se vyvinout do své stávající lahodné podoby, to dá rozum, nebo ne? Chyba lávky. Čokoláda byla původně objevena v Mexiku, kde ji začali pěstovat indiáni z kmene Olméků. Postupně se pěstování kakaových bobů rozšířilo po celé střední Americe a tento hořký, neslazený nápoj byl mimo jiné používán pro náboženské rituály. Až když v 16. století Mexiko dobyli Španělé, dostala se čokoláda do Evropy. Na starém kontinentu se tento nápoj začal sladit cukrem a brzy se těšil velké oblibě. Tabulky čokolády, které známe dnes, existují teprve od poloviny 19. století. Za jejich zrodem ovšem opět nestojí Švýcaři, nýbrž tovární výroba ve Velké Británii.

4. Čokoláda způsobuje migrénu

Občas se objeví tvrzení, že čokoláda způsobuje migrénu. Toto tvrzení je vysvětlováno tím, že čokoláda obsahuje látku tyramin (kterou například obsahují i zrající sýry, uzené maso, červené víno či citrusy), která je údajným spouštěčem palčivých bolestí hlavy. Nicméně spojitost mezi čokoládou a migrénami nebyla vědecky nikdy prokázána. Nadměrná konzumace čokolády nicméně může znamenat určitou předzvěst, že se migréna blíží. Těsně před vypuknutím záchvatu totiž mozkové buňky pracují v pohotovostním režimu, k čemuž potřebují mnohem více energie.

5. Čokoláda způsobuje akné

Čokoládě je často dáváno za vinu, že způsobuje akné. Souvislost mezi pojídáním čokolády a vznikem akné nebyla nikdy vědecky prokázána, vždy ovšem musíme při konzumaci hledět na kvalitu a objem čokolády. Za akné je v prvé řadě odpovědná zvýšená tvorba mazu a přemnožení bakterií v pokožce. Tvorba mazu se zvyšuje během období hormonálních změn (např. ve dnech před menstruací), během nichž též roste touha po sladkém a mastném jídle. Pokud si tedy čas od času dopřejete tabulku kvalitní čokolády, nemusíte se zhoršení pleti obávat.

 

 

Kategorie článků