Sladkostikteré sizamilujete

bonbon bonbon bonbon bonbon

5 TOP zajímavostí o čokoládě

Zajímavosti o čokoláděČokoládu znali už staří Aztékové a používali je pro své náboženské rituály i pro léčení. Čokoládu tyto kmeny pily výhradně v tekutém stavu a nazývaly ji „nápojem bohů“. O tom, že čokoláda pochází ze střední a jižní Ameriky, ví kdekdo. Jaké jsou ale další taje a záhady, které tuto sladkou dobrotu obestírají? Pojďme se na některé z nich podívat v dnešním článku.

Čokoláda jako léčivo

V některých zemích byla čokoláda až do začátku 20. století k dostání pouze v lékárnách, jelikož byla považována za léčivo. Není se čemu divit – čokoláda v nás, jak známo, probouzí tzv. hormony štěstí, snižuje nám krevní tlak, a navíc je plná antioxidantů, minerálních látek a vitamínů. Blahodárné účinky čokolády do svých léčivých rituálů zařadili také někteří afričtí šamani jako prevenci proti malárii.

Z Ameriky do Afriky

I když byly čokoládové boby poprvé objeveny ve střední Americe, většina celosvětové produkce se nyní soustředí na africký kontinent. Kakaový průmysl zaměstnává téměř deset milionů lidí a na afrických plantážích se vypěstuje více než 70 % celosvětové produkce kakaa. Jižní Amerika se nicméně také stále drží na špici a v závodě o celosvětovou kakaovou dominanci je druhé, produkuje nicméně pouhých 14 % kakaových bobů.

Světový výrobce čokolády = Belgie

Mysleli jste si, že prim výroby čokolády drží čokoládová velmoc Švýcarsko či snad Spojené státy americké? Chyba lávky! Maličká Belgie za rok vyrobí až 220 000 tun čokolády, přičemž zajímavostí také je, že bruselské mezinárodní letiště patří mezi jednu z největších prodejen čokolády na světě.

Čokoláda jako platidlo

Kakaové boby byly v aztécké kultuře tak vzácné, že nejenže byly vyhrazeny primárně pro šlechtu a kněží, zároveň se i používaly jako platidlo. Za třicet bobů jste například mohli získat králíka. Během druhé světové války sice američtí vojáci nepoužívali jako platidlo, bylo ale zapotřebí si svůj příděl pečlivě počítat – denní porce čokoláda byla totiž díky své energetické výživnosti zahrnuta do doporučeného příjmu potravy na den.

Češi jsou velcí konzumenti čokolády

Na špici zemí s největší roční konzumací čokolády se suverénně drží Švýcarsko, následuje Rakousko, Německo a Irsko. Česko se sice do první desítky neprobojovalo, i tak je ale číslo spotřeby úctyhodné. Obyvatelé České republiky dohromady zkonzumují až 60 tisíc tun čokolády za rok.

 

Přejít na čokoládu

Kategorie článků