Sladkostikteré sizamilujete

bonbon bonbon bonbon bonbon

Čokoláda a zdraví - zdravotní přínosy čokolády

Čokoláda zdaleka neskýtá jen sladké a trochu hříšné potěšení. Po přečtení dnešního článku zjistíte, proč se nemusíte trápit výčitkami svědomí, když si tu a tam tuto sladkou delikatesu dopřejete. Čokoláda má totiž mimo jiné blahodárné účinky na naše zdraví – a právě pro zdraví bychom měli dělat všechno, že ano?

Která čokoláda napomáhá vašemu zdraví?

Odpověď už asi sami tušíte. Čím kvalitnější čokoláda, tím lepší. Kvalitní čokoládu poznáte zejména velice krátkým seznamem ingrediencí uvedených na obalu – prakticky by měla obsahovat pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo, cukr (nejlépe třtinový) a často i emulgátor v podobě sójového lecitinu. V případě mléčné čokolády se do směsi přidává ještě sušené mléko.

Nejzdravější na celé čokoládě je přirozeně kakao. Čím více ho v čokoládě je, tím lépe. Tabulka čokolády by měla obsahovat alespoň 70 %, abychom v její konzumaci začali pozorovat pozitivní účinky na lidské zdraví. Podíl kakaa ovšem není všechno – záleží také na způsobu zpracování kakaových bobů a následné výroby. Čím šetrnější je proces sušení, pražení a dalšího zpracování, tím více cenných látek si kakaová hmota a máslo zachovají a tím více jich pak naleznete ve výsledné tabulce čokolády.

Další výhodou hořké čokolády je fakt, že nám stačí velice malý kousek, abychom se cítili sytí – hořká čokoláda totiž potlačuje chuť na sladké. Nehrozí tedy, že bychom spořádali celou čokoládu na posezení – z toho by nám ani nemuselo být moc dobře. Základní pravidlo tedy zní: čokoládu ano, ale kvalitní a s mírou.

Blahodárné účinky čokolády

Není náhodou, že čokoládu pro své blahodárné účinky na zdraví používali pro léčení a rituály už staří Mayové a Aztékové. Kvalitní kakao totiž v sobě ukrývá studnici antioxidantů, minerálních látek a vitamínů.

V kvalitní čokoládě tak naleznete životně důležité minerální látky jako je hořčík, draslík, fosfor, měď, železo, vápník a fluor. Minerální látky člověku napomáhají s růstem tkání a podílejí se zpracování a přeměně živin. Lidské tělo si je zároveň nedokáže samo vytvořit, proto je jejich dostatečný přísun pro naše zdraví velice důležitý.

Kakao v čokoládě zároveň snižuje krevní tlak a srážlivost krve, snižuje riziko infarktu myokardu a zároveň příznivě působí na srdce a cévy. Kvalitní čokoláda navíc zvyšuje prokrvení těla.

Čokoláda zároveň obsahuje řadu antioxidantů, které v našem těle ničí škodlivé volné radikály, čímž snižují riziko výskytu rakoviny.

Čokoláda – přirozené afrodiziakum a stimulant

Už staří Mayové a Aztékové dobře znali afrodiziakální účinky čokolády. Aztécký vládce Montezuma údajně vypil až deset pohárů čokolády denně. Očividně mu dělala skutečně dobře. Největší podíl na afrodiziakálních účincích nese alkaloid fenylethylamin, kterému se také někdy říká „droga zamilovaných“.

Kakao zároveň stimuluje centrální nervový systém, zvyšuje pozornost a bdělost, má povzbuzující vliv na činnost mozku, zahání pocit únavy a celkově zlepšuje psychiku člověka. Není tedy divu, že nám je po konzumaci čokolády tak dobře – je to zakódováno přímo v její chemické struktuře.

Přejít na čokoládu

Kategorie článků