Sladkostikteré sizamilujete

bonbon bonbon bonbon bonbon

Jak vybrat a poznat kvalitní čokoládu?

Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších sladkostí na světě. Výroba čokolády sahá až do dob před 3000 lety, kdy ji poprvé začali pěstovat a vyrábět indiáni v mexických deštných pralesích. Až donedávna byla čokoláda luxusní komoditou, po dlouhá staletí ji pila pouze vrchnost a zároveň se používala v posvátných a léčivých rituálech. V dnešní době máme na výběr z nepřeberného množství čokoládových výrobků. Jak se v nich ale zorientovat a vybrat ty, které jsou skutečně kvalitní?

Není čokoláda jako čokoláda

Jistě už jste slyšeli o tom, že na kvalitě čokolády se nejvíce podepisuje její složení. Víte ale, jaký poměr kakaové hmoty je ten „správný“ na daný druh čokolády? Čokoláda se tradičně vyrábí z kakaových bobů, které přirozeně rostou v tropických oblastech. Boby se nechají zfermentovat, posléze se suší na slunci a nakonec se opraží, aby se rozvinula jejich chuť. Pražené boby se vyloupou a namelou, přičemž u tohoto procesu se z nich vypouští tuk. Vzniká tučná a hořká kakaová hmota: základ čokolády. Vedlejším produktem mletí je kakaové máslo a také kakaový prášek, což jsou napadrť rozdrcené zbytky bobů.

Co dělá čokoládu čokoládou?

Pravá čokoláda je hořká a její složení je velice jednoduché: kakaová hmota a kakaové máslo. Zároveň obsahuje (nejlépe třtinový) cukr, nezřídka kdy i emulgátor (pouze ve formě sójového lecitinu) a případně vanilku. Nejsou do ní tedy přidány žádné jiné rostlinné tuky a podíl kakaové sušiny je zároveň minimálně 35 %. Za nejlepší hořké čokolády jsou pak považovány ty výrobky, u kterých se obsah kakaové sušiny pohybuje mezi 60–75 %.

Do mléčné čokolády se pak přidává též sušené mléko a obsah kakaové sušiny musí být minimálně 25 %. Právě mléčná čokoláda, která se vám charakteristicky rozplyne na jazyku, patří k těm nejpopulárnějším, a právě použití pravého sušeného mléka oproti umělým náhražkám dává tomuto druhu čokolády její výjimečnou chuť.

Bílá čokoláda naproti tomu neobsahuje žádnou kakaovou hmotu a čokoládovou chuť jí dodává jen kakaové máslo. Obsah bílé čokolády musí být minimálně z 20% tvořen právě kakaovým máslem. Bílá čokoláda se nejčastěji používá ve směsi s mléčnou či hořkou čokoládou při výrobě čokoládových výrobků.

Podle čeho vybrat kvalitní čokoládu?

Při pročítání složení na obalu čokolády se vždy dívejte na to, zda obsahuje kakaovou hmotu a kakaové máslo. Tak poznáte pravou čokoládu. V případě, že „čokoláda“ před vámi obsahuje pouze kakaový prášek a různé rostlinné tuky, nejedná se o čokoládu v pravém slova smyslu. Tyto produkty zároveň ze zákona nesmí používat výrazy jako „čokoláda“ či „čokoládový“, najdete je pod pojmy jako pochutina, cukrovinka či poleva. Tyto levné náhražky jsou vyráběny z řepného cukru a levnějších ztužených rostlinných tuků, kterými se nahrazuje kakaové máslo. Do směsi se přidá kakaový prášek, aby se dosáhlo čokoládové barvy a chuti. Tyto varianty jsou zpravidla levnější, než kvalitní čokoláda, zároveň ale o poznání škodlivější a méně chutnější.

Dobrým pravidlem tedy je, abyste vyhledávali čokolády a čokoládové výrobky, které mají co nejkratší popis složení na etiketě. K výrobě kvalitní čokolády skutečně stačí jen několik základních surovin – kakaová hmota, kakaové máslo a cukr. Obecně platí, že čím vyšší je procento obsažené kakaové sušiny, tím je čokoláda kvalitnější.

Kategorie článků